CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Εβδομάδα πρόληψης ΗPV: έκανες το εμβόλιο;



Η εβδομάδα που διανύουμε (19 έως 25 Ιανουαρίου) είναι αφιερωμένη, όπως και τα δύο προηγούμενα έτη, σε εκδηλώσεις πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου (European Cervical Cancer Prevention Week). Με αφορμή το γεγονός αυτό, προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση σε πολλά από τα ερωτήματα που σου έχουν γεννηθεί σχετικά με τον ΗPV και την χρησιμότητα που έχει ο προληπτικός εμβολιασμός εναντίον του.

Ο ιός HPV με μια ματιά

1. Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων ή ΗΡV είναι η κύρια αιτία εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

2. Περίπου 600 γυναίκες στην Ελλάδα προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ 250 χάνουν τη ζωή τους.

3. Ο HPV μεταδίδεται με την επαφή με το δέρμα και πιο συχνά μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας αλλά και με την ανταλλαγή κολπικών ή σπερματικών υγρών κατά τη συνουσία ή τα προκαταρκτικά.

4. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια εναντίον του HPV. Το τετραδύναμο, που παρέχει προστασία έναντι των τύπων 6, 11, 16 και 18, και το διδύναμο, που παρέχει προστασία έναντι των τύπων 16 και 18. Τα εμβόλια χορηγούνται σε 3 δόσεις σε διάστημα 6 μηνών.
Αν έχεις κόρες, φρόντισε να τις εμβολιάσεις

5. Ο εμβολιασμός δεν αντικαθιστά την εξέταση Παπανικολάου.

6. Χορηγείται δωρεάν από τα ασφαλιστικά ταμεία για τον εμβολιασμό γυναικών ηλικίας 12-26 ετών.

7. Σε ολόκληρο τον κόσμο εμφανίζονται κάθε χρόνο 470.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 230.000 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως από την ασθένεια αυτή. Είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου γυναικών από καρκίνο στον κόσμο. Στην Ευρώπη περίπου 30.000 γυναίκες εμφανίζουν κάθε χρόνο καρκίνο τραχήλου μήτρας και τουλάχιστον 15.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από την νόσο αυτή. Με άλλα λόγια, 3 γυναίκες κάθε ώρα χάνουν την ζωή τους στην Ευρώπη από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, δηλαδή από μία νόσο που είναι δυνατό να προληφθεί σχεδόν 100%.

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Γιατί επιμένουν οι ειδικοί ότι ο συγκεκριμένος εμβολιασμός είναι καλύτερα να χορηγείται στα κορίτσια από την εφηβική ή και την προεφηβική ακόμη ηλικία;

Ο σημαντικότερος λόγος είναι γιατί το κορίτσι δεν έχει ακόμη αρχίσει τη σεξουαλική του δραστηριότητα, επομένως και την έκθεσή του στο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό HPV, που είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, ο εμβολιασμός στις μικρές ηλικίες αποδεικνύεται αποτελεσματικότερος απ ό,τι στις μεγαλύτερες, γιατί ανταποκρίνεται καλύτερα στο «παρθένο» ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, και τα δύο εμβόλια που υπάρχουν σήμερα για το σκοπό αυτό μπορούν να χορηγηθούν άνετα και σε ενήλικες γυναίκες έως 26 ετών, που έχουν ήδη ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται κλινικές μελέτες εμβολιασμού και σε νεαρούς άντρες καθώς και σε αγόρια προεφηβικής ηλικίας 9-15 ετών.

Δεν υπάρχει επιβάρυνση του οργανισμού από τον εμβολιασμό σε τόσο μικρές ηλικίες;

Καμία επιβάρυνση. Ακόμη όμως κι αν μετρούσαμε την επιβάρυνση απ όλα τα εμβόλια που γίνονται στα παιδιά, αυτά στο σύνολό τους θα «απασχολούσαν» μόνο το 0,1% του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στα τρία περίπου χρόνια που κυκλοφορούν τα δύο εμβόλια κατά του καρκίνου του τραχήλου έχουν ακουστεί διάφορες παρενέργειες, που έχουν κάνει τους γονείς επιφυλακτικούς. Πολλοί αναρωτιούνται μήπως πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό, ώστε να υπάρξουν περισσότερες έρευνες σχετικά με την ασφάλειά τους.

Οι κλινικές δοκιμές σε χιλιάδες γυναίκες έχουν δείξει πως το εμβόλιο δεν προκαλεί παρενέργειες πέραν κάποιων τοπικών ερεθισμών και ελαφρού πυρετού (συμπτώματα με τα οποία συνδέονται όλα τα εμβόλια). Η ασφάλεια όπως και η ανοσογονικότητα έχουν μελετηθεί και σε εφήβους των δύο φύλων ηλικίας 9-15 ετών. Πέρα όμως από το κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου, τα εμβόλια διαθέτουν σήμερα κλινική εμπειρία από εκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής σε όλο τον κόσμο. Και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η αναφορά μιας ανεπιθύμητης ενέργειας δεν σημαίνει ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση μεταξύ του εμβολίου και αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας, καθώς η χρονική συσχέτιση μπορεί να είναι συμπτωματική. Το ποσοστό σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών που καταγράφονται μετά τη χορήγηση των άλλων εμβολίων (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων του βρεφικού εμβολιασμού) είναι το διπλάσιο από το ποσοστό που καταγράφηκε μετά τη χορήγηση των δυο συγκεκριμένων εμβολίων.

Πόσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να αναπτυχθούν αντισώματα;

Απαιτούνται περίπου 3 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης για την ανάπτυξη αντισωμάτων, 2 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης και περίπου 5 ημέρες μετά τη χορήγηση της τρίτης. Ένα κορίτσι μπορεί να ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές περίπου ένα μήνα μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι το ποσοστό προστασίας αυξάνεται μόνο ως ένα βαθμό μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Ασφαλές θεωρείται το διάστημα για την έναρξη των σεξουαλικών επαφών μετά και τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Με ποιο σκεπτικό θα εμβολιάζονται τα αγόρια;

Η λογική του εμβολιασμού των αγοριών βασίζεται στα επιπρόσθετα οφέλη για τις γυναίκες αλλά και στα άμεσα οφέλη για τους άντρες. Άλλωστε, οι άντρες είναι αυτοί που μεταδίδουν την HPV λοίμωξη στο άλλο φύλο.

Με αφορμή την επόμενη Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πρόληψης,αφιέρωσε πέντε λεπτά από το χρόνο σου και επισκέψου το γυναικολόγο. Θα σου λύσει όλες τις απορίες σου σχετικά με τον HPV, τον εμβολιασμό και θα κάνεις και εκείνο το τεστ ΠΑΠ που έχεις αμελήσει.

το κείμενο είναι απο το site http://www.womenonly.gr

7 πέταλα έπεσαν:

eirini είπε...

Μπράβο για την ανάρτηση ενός τόσο σημαντικού θέματος! Αν και λόγω ηλικίας δεν μπορώ πλέον να κάνω το εμβόλιο, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνούμε ποτέ το τεστ ΠΑΠ. Είναι κάτι τόσο απλό, τόσο σύντομο και τόσο εύκολο που πραγματικά θα είναι εγκληματική αμέλεια από μέρους μας να μην το κάνουμε!
Η πρόληψη ειναι το παν!
Καλησπέρα Ράνια μου! Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε! Φιλιά!

marian είπε...

καλησπέρα κι από μένα.
Πραγματικά πολύ σημαντικό και σοβαρό θέμα, που απασχολεί όλες τις γυναίκες του κόσμου!!
Συμφωνώ με την eirini ότι η πρόληψη είναι το παν!
Επειδή έχω δύο κορίτσια σε ηλικίες που έπρεπε να εμβολιαστούν,φρόντισα να ρωτήσω και την γυναικολόγο μου και τον παιδίατρο της μικρής μου, αν έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο.
Η απάντηση και των δύο ήταν όχι ακόμη περίμενε λίγο!!!
Τι ακριβώς να περιμένω δεν κατάλαβα!
Η γυναικολόγος μου ήταν λίγο πιο συγκεκριμένη:'"το συγκεκριμένο εμβόλιο καλύπτει μόλις πέντε(αν θυμάμαι καλά)τομείς;;(κάπως αλλιώς το είπε αλλά δεν θυμάμαι...), της νόσου και σε λίγο θα βγει καλύτερο εμβόλιο που θα καλύπτει καλύτερα!!!!
Πες τε μου εσείς τι θα κάνατε στην θέση μου;;

Να΄σαι καλά Ράνια μου που έθιξες το θέμα,γιατί μ΄απασχολούσε πραγματικά!!
Πολλά φιλιά!
Καλό απόγευμα και καλό Σαββατοκύριακο!!:))

ΕΛΕΝΑ είπε...

Mπράβο για την ανάρτηση Ράνια, πολύ σημαντικό και σοβαρό το θέμα που έθεσες.
Να τονίσω κι εγώ την σπουδαιότητα του τεστ ΠΑΠ που δυστυχώς πολλές από εμάς τις γυναίκες παραμελούμε.
Οσον αφορά τον προληπτικό εμβολιασμό κατά του ιού HPV, αυτό που δεν κατάλαβα είναι: θα πρέπει να εμβολιαστούν και τα αγόρια?? Μέχρι ποιας ηλικίας? Και ποιος θα δώσει οδηγίες γι αυτό?

Ράνια είπε...

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολυ για τα καλα σας λόγια!!Εγώ το εμβόλιο το έκανα και μάλιστα την τελαιυταία δόση μου την έκανα πρίν 20 ημέρες.Και εγώ που είμαι στο χώρο της υγείας είχα μερικές απορίες και αρκετούς δυσταγμούς, όμως μετά απο συζήτηση που είχα με το γιατρό μου είμαι απόλυτα θετική σε αυτό το εμβόλιο χωρίς να θέλω να επηρεάσω κανέναν.πιστεύω και είναι πολύ σημαντικό να κάνεις πρόληψη άλλωστε η πρώτη αρχή στην υγεία ειναι ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Απο την δική μου εμπειρία δεν είχα κανένα πρόβλημα απο παρενέργειες που κάποτε είχε γίνει ολόκληρος θόρυβος γύρω απο αυτό το θέμα!Οσο για τα αγόρια είναι πολλές φορές αυτα που μεταφέρουν και μεταδίδουν το ιό.Κάντε απλά μια ερώτηση, πάρτε και άλλες γνώμες απο γιατρους.Πραγματικά πιστεύω ότι αξίζει!!!

Unknown είπε...

ρανια μπράβο σου ....αριστο επίπεδο
σούπερ επιλογή.....αλλά στην κρήτη είσαι δεν περιμενα κάτι άλλο...
νάσαι καλά...κορίτσι

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

MΠΡΑΒΟ.ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ.

Sophia Kollia είπε...

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Υπάρχουν μερικές επιφυλάξεις από ότι είδα σε ένα ρεπορτάζ .
καλημέρα